Dárci, sbírky, spolupracující organizace » Tříkrálová sbírka » Tříkrálová sbírka 2013

Tříkrálová sbírka 2013 - rekordní výsledek !!!

Ve dnech 3. - 6. 1. 2013 (čtvrtek až neděle) se uskutečnila v Roudnici nad Labem, Budyni nad Ohří a 15 obcích Podřipského vikariátu, tradiční Tříkrálová sbírka. Konal  se již 13. ročník této sbírky, která pomáhá potřebným nejenom v České republice, ale i v zahraničí.

Za organizaci a průběh Tříkrálové sbírky 2013 v Roudnici n.L. odpovídala Farní charita Roudnice n.L.

Tříkrálová sbírka byla zahájena ve čtvrtek 3. ledna 2013 na Karlově náměstí, kam přišel všechny koledníky pozdravit a požehnat jejich snahu o dobrou věc římsko-katolický kněz P.Martin Brousil. Společně s paní ředitelkou Pětníkovou popřáli koledníkům "hodně štěstí a odvahy" při zdolávaní překážek, které se jim postaví při jejich pouti do cesty. Mysleli především na počasí, které v tuto dobu skutečně nepřálo.

Prudký liják a studený vítr se snažily znechutit nadšené koledníky, ale vůbec se jim to nepovedlo. Vyzbrojili jsme se stylovými pláštěnkami a vyrazili mezi občany Roudnicka.

V průběhu čtvrtka - 3. ledna 2013 jsme zavítali mezi zaměstnance Městského úřadu Roudnice nad Labem, potěšili seniory v Domově důchodců Samova, navštěvovali domácnosti, úřady a obchody v Roudnici n.L., Bříze, Vědomicích a Krabčicích. Počasí se zlepšilo a děšť utichl. Asi se lekl našeho odhodlání a pláštěnek!!!

V pátek 4. ledna 2013 jsme do terénu vypravili rekordní počet koledníků - celkově 11 skupinek. Vyjeli do Budyně n.O. a okolních obcí - Cítov, Kleneč, Račiněves, Vražkov, Straškov, Vědomice. V Roudnici zašli pokoledovat pacientům LDN, lékařům a sestrám, kteří pečují o naše zdraví a navštívili průmyslovou zónu a různé firmy a instituce.

Sobota 5. ledna 2013 nás už od rána přivítala příznivým počasím. Vypadalo to dokonce na sluneční den, ale záblesky slnka se prodírali během dne mezi oblaky velmi ojediněle. Koledníci se zase rozdělili - část zůstala v Roudnici nad Labem a další skupinky navštívili Bechlín, Horní Beřkovice, Černouček, Dobříň a Židovice.

Na neděli 6. ledna 2013
jsme měli připravenou "mokrou variantu", neboť podle předpovědi počasí mělo na 100 % pršet. Ale překvapivě tato varianta nemusela být použita, protože déšť se nespustil.

Už od včasného rána se nejdříve skupinky koledníků zúčastnili mší svatých v Černoučku, Budyni n.Ohří, Roudnici n.Labem a v Charvátcích. Následně se ze sídla charity vydali naposledy na pouť po Roudnici, Charvátcích a Předoníně.

Vyvrcholením a slavnostním zakončením sbírky byl tříkrálový koncert, který jsme v letošním roce zorganizovali poprvé. V podvečer tříkrálový se v Chrámu Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem shromáždili všichni koledníci, jejich rodinní příslušníci a příznivci FCH.

V programu vystoupila hudební skupina AVALON pod uměleckým vedením MgA. Kopáčka a MgA.Hejhalové. Zahráli část svého repertoáru - tradiční irské a skotské melodie a vánoční skladby.

Studenti dramatického kroužku místního gymnázia pod vedením Ing.Svobodové zahráli dramatizaci biblického tříkrálového příběhu.

Nakonec vystoupilo Komorní duo pod vedením paní učitelek Salačové a Maťákové.

Poslední tečkou za nádherným koncertem a celou tříkrálovou sbírkou bylo poděkování reditelky Ing. Pětníkové všem koledníkům, dobrovolníkům, zaměstnancům farní charity, kteří se podíleli na zdárném průběhu sbírky. Pak už následovalo odměňování koledníků drobnými upomínkovými předměty a drobné pohoštění vánočním čajovým pečivem z místních pekáren.

V pondělí 7. ledna 2013 ráno,  jsme pod dohledem pracovnic Městského úřadu Roudnice nad Labem zahájili rozpečeťování kasiček a  sčítání výtěžku sbírky. Netrpělivě jsme očekávali, jak to v letošním roce dopadlo a v duchu si přáli opětovné pokoření stotisícové hranice ...

Do tříkrálových kasiček se našim koledníkům podařilo získat   „neuvěřitelných"   118 105 Kč !!!

Tento úžasný rekordní výsledek jsme dosáhli díky našim koledníkům. Svým charismatem a nadšením dokázali přesvědčit lidi, že jejich příspěvek půjde na dobrou věc. Patří jim opět náš velký dík."

V letošním roce se do sbírky zapojilo celkem 43 koledníků v doprovodu 9 dobrovolníků a 17 zaměstnanců. Mnozí koledníci se do akce zapojili už poněkolikát a letos opět přišli i noví, kterí přijdou za rok určitě znovu. Z některých koledníků nám vyrostli dospělí dobrovolníci - vedoucí skupinek. Máme z toho obrovskou radost, neboť tradici a poselství tříkrálové sbírky šíříme neustále dál a dál. Lidé jsou k nám  milí, vstřícní a štědří - svědčí o tom nárůst výtěžků.

Z vybrané částky obdrží FCH 65%  a tyto použije k zajištění provozu charitního šatníku a azylového domu pro ženy a matky s dětmi v Roudnici n.L. Zbylých 35%  bude použito na centrální projekty, které zaštiťuje Arcidiecézní charita Praha a Charita Česká republika v Čechách a zahraničí.

Děkujeme všem dárcům, kteří přispěli do našich kasiček a pomohli dobré věci ...

Zároveň děkujeme všem, kteří se aktivně zúčastnili sbírky - koledníkům, dobrovolníkům - vedoucím skupinek, zaměstnancům a všem ostatním, kteří nám pomáhali během příprav nebo vlastní organizaci této akce.

A zde je uveden přehled výtěžků jednotlivých koledníků podle dnů a podle obvodů:

koledníci obvod výtěžek

čtvrtek 3. 1.