O nás » Povodně 2013 » Jak farní charita pomáhala

Farní charita Roudnice nad Labem se zapojila do pomoci občanům
postižených povodněmi.

V první fázi nabízela:

• nouzové ubytování v Domově sv.Josefa pro osoby, které musely opustit nedobrovolně svá obydlí kvůli blížící se povodni - pomoc využily 2 rodiny z Roudnice n.L. a jedna rodina z Kralup n.Vltavou
  •  pomoc zaměstnanců při stěhování věcí před povodní - pomoc využilo Humanitární sdružení Perspektiva, která má své zázemí v Havlíčkově ulici v tzv.“Zeleném domečku“
  •  pomoc zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků při úklidu prostor po   povodní - pomoc opět využilo Humanitární sdružení Perspektiva, obce Brzánky, Lounky, Hrobce

V další fázi charita nabízí:

• přechodné ubytování v Domově Sv.Josefa
               pro:      samostatnou ženu
                           matku s dětmi  (3-4 člennou rodinu)

matku s dětmi  (4-5 člennou rodinu)
  • oblečení pro děti a dospělé z charitního šatníku

• krizovou psychologickou pomoc  (úterý, čtvrtek  8.00 - 14.00) v Riegrově 652
  •

• materiální pomoc - čistící, hygienické a úklidové prostředky přímo rodinám        postiženým povodněmi

Při koordinaci povodňové pomoci spolupracujeme s:

Městem Roudnice nad Labem  - na začátku zajišťujeme čistící a hygienické potřeby pro centrální sklad

Arcidiecézní charitou Praha - zřídila Krizové centrum, kam občané přináší humanitární pomoc, část které bude věnována i na Roudnicko, zajišťuje vysoušeče a větší množství hygienických a čistících prostředků

Charitou Česká republika - zajišťuje centrálně pomoc pro postižené oblasti

starosty postižených obcí na Roudnicku - Vědomice, Dobříň, Kozlovice, Černěves, Záluží, Kyškovice, Brzánky, Židovice, Chodouny- Lounky

starosty postižených obcí na Mělnicku - Dolní Beřkovice, Horní Počáply, Hořín (Vrbno, Brozánky), Lužec n.Vlt.

Zaměstnanci se zapojili do humanitární sbírky, přinášeli potřebné věci, které se následně předávali buď přímo na postižená místa, nebo do sběrného místa u dobrovolných hasičů v Aleji 17.listopadu.

Farní charita od pátku 14. 6. zahájila sociální šetření v terénu, v postižených obcích na Roudnicku a Mělnicku, kde přímo od občanů zasažených povodní, zjišťuje stav poškození jejich majetku, na základě kterého bude rozdělěna materiální a případně i finanční pomoc od ADCH a Charity ČR.

Do všech navštívených domácností jsme předávali povodňový balíček (tašku s základními hygienickými, čistícími a úklidovými prostředky).

Následně se do rodin vozila i další materiální pomoc - lopaty, košťata, holinky, úklidové a čistící drogistické výrobky, hygienické prostředky, povlečení, polštáře a přikrývky, ručníky, oblečení a balená voda. Tyto věci jsme získali z humanitárního skladu ADCH v Praze, kam je nosili jednak obyvatelé Prahy, ale i firmy a obchodní řetězce.

Sociální šetření proběhlo na Roudnicku v těchto obcích:
Brzánky, Černěves, Dobříň,  Hrobce, Kyškovice, Libotenice, Lounky, Záluží, Kozlovice, Vědomice ...celkem ve 65 postižených domácnostech.

Sociální šetření probíhalo i na Mělnicku: navštívili jsme obyvatele Dolních Beřkovic, Horních Počápel, Křivenic a Vlíněvse ..celkem  78 postižených domácností.

Aktivity spojené s povodněmi byli zakončeny předáním povodňových balíčků s čistícími a hygienickými prostředky občanům Dolních Beřkovic v úterý 2. července 2013.

Podrobnosti o povodních na Roudnicku a aktivitách farní charity  od prvních dnů