Dárci, sbírky, spolupracující organizace » Postní almužna » Postní almužna 2019

POSTNÍ ALMUŽNA 2019

V postní době, která začala na Popeleční středu 6. března a skončí na Velikonoční neděli 21. dubna, se navracíme k starobylé tradici – postní almužně.

Již po mnoho let se tato sbírka pořádá v Anglii, Belgii, Německu, Rakousku, dokonce i v Polsku a na Ukrajině. Zabydlela se i v České republice - letos se bude konat již po jedenácté.

Farní charita Roudnice nad Labem se společně s Římskokatolickou farností Roudnice nad Labem opět zapojí do sbírky. V předchozím roce jste nám v postních kasičkách předali úžasných 14 367 Kč.

Výtěžek jsme věnovali rodině, které požár zničil značnou část rodinného domu a peníze ze sbírky využily na nákup stavebného materiálu a prací na jeho obnovu.

Princip postní almužny je velice jednoduchý: peníze v hodnotě požitků, kterých si během postní doby zřeknete, ukládáte do papírové pokladničky. Dobrovolně se tedy zříkáte něčeho, co byste si mohli dopřát, ale co nutně k životu nepotřebujete. Je mnoho možností, čeho se můžete zřeknout: kouření, pití alkoholu, piva, vína, konzumaci oblíbených sladkostí, zřeknete se návštěvy cukrárny, kavárny, pravidelného posezení v hospůdce, vynecháte zábavu - ples, kino, divadlo, koncert, sledování oblíbeného televizního pořadů, brouzdání na internetu a jiných činností.

Postem obohatíte sami sebe a třeba zjistíte, že jste schopni se bez některých věcí obejít. Postní almužna a lidé, kteří se do ní zapojí, nesou dobro a světlo k lidem v nouzi.

Svou postní almužnu předáte v kostele po Velikonocích zástupcům charity. Společně s otcem Martinem se rozhodneme, komu „almužnu“ věnujeme.

VÝSLEDEK SBÍRKY A JEJÍ ROZDĚLENÍ

V průběhu měsíce dubna jsme nacharitě sečetli obnos, který se shromáždil v postničkách, od farníků a zaměstnanců charity.

Celkem se vybralo 10 700,- Kč. Výtěžek sbírky po vzájemné domluvě s otcem Martinem Brousilem byl věnován rodině s malými dětmi z naší roudnické farnosti.

Vaše šetření a omezování se mělo smysl, protože prospěje těm, kteří pomoc potřebují.