Co děláme » SAS pro rodiny s dětmi "Pod střechou" » Veřejný závazek služby

POSLÁNÍ:

Rodinám s dětmi v těžké sociální situaci poskytujeme poradenství a podporu, přispívající ke správnému vývoji dítěte a sociálnímu začlenění rodiny.

CÍLE SLUŽBY:

• samostatné fungování rodin v běžném životě
  • zajištění schopnosti rodin vytvořit vhodné podmínky pro vývoj dětí

CÍLOVÁ SKUPINA:

• rodiny s dětmi do 18 let, které bydlí v Roudnici nad Labem nebo v obcích správního obvodu Roudnice nad Labem (rodina = dospělá osoba pečující o dítě)
  • rodiny, kde je ohrožen vývoj dítěte z důvodu těžké sociální situace (tj. nevhodné podmínky pro bydlení, nezaměstnanost, nedostatek finančních prostředků, dluhy, problémy s hospodařením a vedením domácnosti, problémy v komunikaci s úřady, problémy s docházkou a prospěchem dětí ve škole,  apod.)
  • rodiny/osoby, které usilují o svěření dítěte do péče/návrat dítěte z ústavní výchovy

POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY:

• provozní doba služby je od Po – Pá v čase od 8:00 hod do 16:00 hod.
  • služba je poskytovaná zdarma
  • ambulantní forma je poskytovaná na adrese: Jungmannova 670 (2. patro) v Roudnici nad Labem
  • terénní forma je poskytována zejména v domácnosti rodin, případně ve školách, na úřadech apod.

POSKYTOVANÉ SLUŽBY (VEŘEJNÝ ZÁVAZEK):

a)    pomáháme s hospodařením, vedením domácnosti, s nácvikem dovedností, potřebných pro jednání na úřadech a ve školách, poskytujeme podporu rodičům při péči a výchově dětí, podporujeme rodiče v přípravě dětí na vstup do MŠ, ZŠ a na školní vyučování

b)    doprovázíme rodiče do škol, na úřady, k lékařům a do jiných služeb, poskytujeme informace o dalších službách

c)   pomáháme předcházet umístění dětí do ústavní výchovy nebo při návratu dítěte z ústavní výchovy, podporujeme rozvoj rodičovských kompetencí

d)   pomáháme řešit problémy s bydlením, nezaměstnaností a nepříznivou finanční situací,

pomáháme uplatňovat práva a oprávněné zájmy

PODROBNÝ POPIS POSKYTOVANÝCH SLUŽEB:

a) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti:

• pomoc při plánování rodinného rozpočtu
  • pomoc s chodem domácnosti (podpora při vedení hospodaření, nakupování, vaření, udržování domácnosti)
  • nácvik dovedností, potřebných pro jednání na úřadech, ve školách apod.
  • podpora dovedností a schopností rodičů pečovat a vychovávat dítě (úprava denního režimu, nácvik hygienických návyků, úprava stravovacího režimu, pomoc se zajištěním zdravotní péče, podpora společného trávení volného času)
  • podpora osvojení psychických a sociálních dovedností a návyků dětí, podpora při přípravě dítěte na vstup do ZŠ, volnočasové aktivity (Klub pro rodiče s dětmi, individuální práce v terénu)
  • podpora při přípravě na školní vyučování (možnost doučování dětí v domácím prostředí za aktivního zapojení rodiče) a při komunikaci se školskými zařízeními

b)   zprostředkování kontaktu se společenským prostředím:

• informace o možnosti využití dalších, lokálně dostupných služeb a zprostředkování kontaktu s těmito zařízeními; doprovod

c)    sociálně terapeutické činnosti:

• krizová intervence
  • předcházení umístění nebo pomoc při návratu dítěte z ústavní výchovy, obnova funkcí rodiny a podpora rozvoje rodičovských kompetencí; videotrénink interakcí, muzikoterapie

d)   pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí:

•  pomoc při obnovení a upevnění kontaktu s rodinou
  • poskytnutí informace o základních právech a povinnostech a o možnostech využívání běžně dostupných zdrojů pro zabránění sociálního vyloučení
  • poskytnutí informace o možnosti a podmínkách čerpání sociálních dávek
  •  finanční poradenství (podpora při vyřizování splátkového kalendáře, řešení exekucí)
  • poradenství v oblasti bydlení (pomoc při hledání bydlení, pomoc při zajištění sociálních dávek, které jsou spojené s bydlením, poskytování poradenství v oblasti uzavírání nájemních smluv, zprostředkování kontaktu s azylovými domy, občanskými poradnami apod.)
  • poradenství v oblasti zaměstnanosti (pomoc se zprostředkováním kontaktu s úřadem práce, evidencí a s vyřízením žádosti o rekvalifikaci; podpora při hledání zaměstnání: možnost přístupu na internet z důvodu hledání zaměstnání, pomoc s vyhledáváním zaměstnání, při psaní životopisu či motivačního dopisu, s přípravou na pohovor, komunikací se zaměstnavatelem aj.)

PRINCIPY POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY:

• Diskrétnost: poskytovatel chrání soukromí uživatelů, získává jen údaje, které jsou nezbytné pro poskytování služby.
  • Dobrovolnost: využívání služby je dobrovolné; uživatel může využívání služby kdykoliv ukončit.
  • Individuální přístup: poskytování služby vyplývá z osobních potřeb jednotlivých uživatelů.
  • Respekt: pracovník respektuje uživatele a jeho rozhodnutí.
  • Rovnost: na poskytování služby mají nárok všichni bez rozdílu pohlaví, rasy, národnosti, etnické příslušnosti, sociálního postavení, víry a náboženství, či sexuální orientace.