Co děláme » Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež » Tradice romského tance pokračuje

Tradice romského tance v Roudnici n.L.pokračuje ...

Z iniciativy prvních zaměstnanců charity v roce 1996 začal v rámci nízkoprahového zařízení pro děti a mládež  (v počátcích - romský klub)  vznikl   taneční soubor Benga čhaja.

Skládal se z mladých dívek a kluků, kteří navštěvovali naše zařízení a rádi tančili romské a moderní tance.
Každoročně se zúčastňovali romských festivalů , prohlídek, či  veřejných vystoupení, kde reprezentovali naši organizaci, ale také město Roudnice nad Labem.

Taneční soubor Benga čhaja se postupně začal rozpadat, v letech 2013 - 2014  v podstatě nefungoval - netrénovalo se pravidelně, vystupovalo se pouze sporadicky. Nadšení tanečníků postupně klesalo, až úplně skončilo. Došlo k úplné výměně generace tanečníků a vedoucích skupiny.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAČÁTEK NOVÉ ETAPY ROUDNICKÉHO ROMSKÉHO TANCE

Ćinnost souboru se částečně podařilo obnovit  na jaro 2015, z iniciativy bývalého člena souboru Evžena Poláka, který začal soubor vést jako nadšený dobrovolník a společně s ním se do práce se souborem zapojila pracovnice Klubu Bota - Klára Čejková.

Během letních prázdnin 2015 jsme se rozhodli původní soubor Benga čhaja úplně zrušit - včetně jeho názvu názvu a  na nových základech, s novými a staronovými tanečníky  postavit úplně novou skupinu a tak vznikla SOMNAKUNE ČERHAJA (Zlaté hvězdy).

Nyní se můžete podívat, kde všude a kdy jsme už vystupovali ....

Přehled vystoupení souboru SOMNAKUNE ČERHAJA v roce 2017:

9. červen Galerijní den a noc

V pátek 9. června jsme opět přijali pozvání paní ředitelky Potůčkové a zatančili jsme před místní Galerii moderního umění na akci Galerijní den a noc.

Předvedli jsme 3 taneční vystoupení - dokonce i sólové taneční vystoupení malého M.Jacksona.

2. červen Khamoro 2017

V pátek 2. června jsme se zúčastnili mezinárodního romského festivalu KHAMORO 2017, který v tomto týdnu probíhal v Praze. Jako dobrovolník zde působil náš lektor tance Evžen, který nás zároveň na festivalu doprovázel jako jeden z organizátorů.

Zúčastnili jsme se průvodu romských souborů a kapel, který prošel z Václavského náměstí na Staroměstské náměstí.

Za doprovodu kapely z Rumunska jsme vystoupili na otevřené scéně.

19. květen Veletrh zdraví a krásy PNsP

K dalšímu vystoupení na svém Veletrhu zdraví a krásy nás pozvala Podřipská nemocnice s poliklinikou. Uskutečnil se hned den poté, co jsme měli Sociální majáles, takže se na naše vystoupení mohli prijít podívat i naši příbuzní a známí z Roudnice n.L.

18. květen Sociální majáles

Ve čtvrtek 18. května se v Roudnici n.L. konal první ročník akce neziskových organizací s názvem Sociální majáles, kde se charita také zúčastnila. Kulturní program zajišťovali svými vystoupeními sportovní a taneční kroužky místního DDM Trend, ale i náš taneční soubor, který předvedl 3 tanečky - 1x dopoledne a 2x odpoledne - tancovali velcí i ti nejmenší.

7. duben    Návštěva oslavy Dne Romů ve Štětí

V pátek 7. dubna jsme opět po roce přijali pozvání ze spřáteleného klubu a vyrazili na oslavu Dne Romů  do klubu OKM ve Štětí. Pro účastníky oslav byl připraven zajímavý program, ve kterém jsme dostali prostor i my  - taneční skupina Somnakune čerhaja.

Přehled vystoupení souboru SOMNAKUNE ČERHAJA v roce 2016:

3. červen  Účast tanečníků na KHAMORU v Praze

V pátek 3. června vyvrcholil 18. ročník mezinárodního festivalu romské hudby a tance KHAMORO v Praze. Závěrečného defilé se opět zúčastnila i naše taneční skupina Somnakune čerhaja - celkem do Prahy dojelo 12 tanečníků - 7 dívek a 5 chlapců.

S přidělenou kapelou se potkali na Václavském náměstí, kde se seznámili a následně zapojili do tanečního průvodu.

Cestou na Staroměstské náměstí tanečníci rozdávali propagační materiály o festivalu a zvali kolejdoucí, aby se k nim také přidali.

Na Staroměstském náměstí se účastníci průvodu shromáždili a vesele tancovali. Pro mladší děti zde byly k dispozici různé atrakce, hry a soutěže, do kterých se naši rádi zapojily.

Na defilé jsme potkali i našeho tanečního lektora Evžena, který se letos dostal mezi 10 vybraných kandidátů a zůčastnil se mezinárodního výcviku "Khamoro sdílí zkušenosti" v kulturním managamentu a strávil s organizátory a hosty festivalu celý týden.

Celá akce se zase nádherně vyvedla. Jsme rádi, že nás na KHAMORO opět pozvali a pevně věříme, že jsme svěřenou důvěru nezklamali a předvedli se v nejlepším světle.

20. květen Somnakune čerhaja vystoupila v Roudnici n.L.

Taneční skupina Somnakune čerhaja se v pátek 20. května zúčastnila dvou akcí v Roudnici nad Labem, kde se představila se svým tanečním repertoárem.

Nejdříve hned ráno zahájila akci Veletrh zdraví a krásy, který organizovala Podřipská nemocnice. Nejdříve zatancovala děvčata a po nich se ještě předvedli chlapci.

Odpoledne se konala v Galerii moderního umění pravidelně se každoročně opakující akce - Galerijní den a noc, na které jsme již dlouholetými účastníky. Rovněž zde vystoupila děvčata i chlapci.

16. duben    Vystoupení tanečníků na Mělníku

V sobotu 16. dubna se naši tanečníci ze souboru Somnakune čerhaja vydali opět "do světa". Přijali pozvání spřáteleného klubu na Mělníku a zúčastnili se kulturní akce, která zde probíhala. Nebyla to soutěž, ale spíše přehlídka romského zpěvu, hudby a tance.

Starší dívky a chlapci předvedli několik "kousků" ze svého repertoáru:

• samostatné vystoupení dívek

• samostatné vystoupení chlapců

• společné vystoupení dívky a chlapců

• sólo Charlotky v moderním provedení

Na akci dorazilo hodně hostů nejenom z Mělníka a okolí, ale i z Podřipska.

8. duben    Návštěva oslavy Dne Romů ve Štětí

V pátek 8. dubna jsme přijali pozvání ze spřáteleného klubu a vyrazili na oslavu Dne Romů k nim do klubu OKM ve Štětí. Pro účastníky oslavy byl připraven zajímavý program, ve kterém jsme měli místo i my s taneční skupinou Somnakune čerhaja.

Celou akci vedl velmi zdatný moderátor - střídali se taneční a hudební vstupy domácích i pozvaných hostů.

Na konci jsme ochutnali gulášek, společně si zatancovali a nejmladší děti si zablbly s balónky. Děkujeme jim za pozvání a těšíme se na další společné akce.

4.  únor - Trénink tanečníků v nových prostorách

V novém roce se nám podařilo získat na trénování naší taneční skupiny větší prostory. Chodíme do tělocvičny na gymnáziu - mladší v úterý a starší ve čtvrtek odpoledne. Máme se možnost také vidět  v zrcadle, což je úplně jiný pohled.

Přehled vystoupení souboru SOMNAKUNE ČERHAJA v roce 2015:

18. prosinec  Vánoční setkání romských souborů u nás

Poslední akcí, která se u nás konala v letošním roce bylo vzájemné přátelské vánoční setkání romských souborů z okolí Roudnice. K nám přijel přátelský soubor ze Štětí a naši tanečníci se hned ujali v domácím prostředí slova i akce.

Hostům jsme nabídli nejenom prostor k tanci, ale také chutné občerstvení. Moc se jim u nás líbilo.

10. prosinec   Vystoupení tanečníků v KZM

Taneční soubor Somnakune Čerhaja dostal možnost vystoupit i v Roudnici nad Labem - na vánoční besídce pořádané sociálním odborem Městského úřadu v Roudnici n.L. pro nejstarší občany našeho města.

Jelikož jsme dostali velký prostor, rozhodli jsme se ukázat, co všechno se naši tanečníci už naučili - předvedli jsme celkem 6 vystoupení a vystřídali se během nich malí i velcí tanečníci. Předvedli tradiční romské tance, ale taky moderní v zajímavé lidové úpravě.

14. listopad Romský talent - Praha

Konečně se přiblížil nejdéle očekávaný okamžik pravdy - soutěž Romský talent, kde jsme již mnohokrát získali velká ocenění.  A tak jsme doufali, že to vyjde.

Do soutěže jsme přihlásili našeho zpěváka Nikolase a měli jsme připraveno celkem 10 minutové kombinované taneční vystoupení.

Měli jsme však úžasné vystoupení a obrovský aplauz, to je pro nás nejcennější.

Škoda, že to nevyšlo, ani ve zpěvu, ani v tanci. Vyhráli opět jako na každé soutěži domácí účinkující.  Takže co z toho plyne? Uvidíme, snad se dočkáme.

31. říjen - Festival ROTAHUFEST

V sobotu 31. října vyjela z Roudnice krátce před polednem velká vlaková výprav . Tentokrát byl naším cílem kulturní dům v Ústí nad Labem, ve kterém místní oblastní charita pořádala 9. romský festival ROTAHUFEST.

Společně s námi jeli i mnozí příbuzní (maminky, tátové, sourozenci), takže jsme si s sebou vezli i velkou diváckou kulisu. Vše tentokrát dobře dopadlo, na nic jsme nezapomněli a opět se všem předvedli v plné parádě.

Bylo to super, pouze to nejvyšší ocenění jsme si zase nepřivezli. Nevadí, budeme trénovat a zlepšovat se.

3. říjen - Festival v České Lípě

V sobotu 3. října jsme se opět s taneční skupinou Somnakune čerhaja vypravili na další festival, tentokrát do České Lípy.

Na tento den budeme dlouho vzpomínat: měli jsme hodně komplikovanou dopravu, zapomněli jsme si v klubu kufr s oblečením, při vystoupení nám nehrála hudba a na konec nám ještě ujel vlak.

Předvedli jsme několik společných, ale i individuálních tanečků, v kostýmech, které nám rádi na chvíli půjčili další soubory.

Velice se všem líbila i naše Šartotka, skutečně umí ....

V závěru byl odměněn náš Šávo, jako nejlepší tanečník našeho souboru.

Skutečně byl to Den, ale jak se říká, co Tě nezabije, to Tě posilní. Nás to velice stmelilo a jsme skutečně úžasná parta.

19. záři   Festival v Lovosicích

V sobotu 19. září jsme se tanečníci nově vzniklého souboru Somnakune čerhaja poprvé vydali zkusit štěstí a ukázat naše nové tance. Přijali jsme  pozvání spřáteleného NZDM z Lovosic, který v Kulturním domě v Lovosicích  pořádal  festival  SAVORE JEKHETANE.

Vedla nás a do tancování se zapojila i pracovnice klubu Klára, které to v romském kostýmu moc slušelo.
Tentokrát to nebylo soutěžné, takže vyhráli  všichni a dostali drobné dárky, pohár  a diplom o účasti.