Co děláme » Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi » Věřejný závazek služby

POSLÁNÍ:

Poskytujeme rodinám s dětmi v těžké sociální situaci poradenství a podporu, přispívající ke správnému vývoji dítěte a sociálnímu začlenění rodiny.

POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY:

• Provozní doba služby je od Po – Pá v čase od 7:30 hod do 16:00 hod.
  • Služba je poskytovaná zdarma.
  • Ambulantní forma je poskytovaná na adrese Jungmannova 670 (2. patro) v Roudnici nad Labem
  • Terénní forma je poskytována v domácnosti rodiny

CÍLE SLUŽBY:

• samostatné fungování rodin v běžném životě
  • schopnost zajistit dětem podmínky pro příznivý vývoj

CÍLOVÁ SKUPINA:

• rodiny s dětmi do 18 let, které bydlí v Roudnici nad Labem a obcích spádové oblasti Roudnice nad Labem (rodina = dospělá osoba pečující o dítě)
  • rodiny, kde je ohrožen příznivý vývoj dítěte z důvodu těžké sociální situace (tj. nevhodné podmínky pro bydlení, ztráta zaměstnání a nezaměstnanost, nedostatek finančních prostředků, dluhy, problémy s hospodařením a vedením domácnosti, problémy v komunikaci s úřady, problémy s docházkou a prospěchem dětí ve škole  apod.)
  • rodiny/osoby, které usilují o svěření dítěte do péče/návrat dítěte z ústavní výchovy

POSKYTOVANÉ SLUŽBY:

a)   pomáháme s hospodařením, vedením domácnosti, nácvikem jednáním na úřadech a školách, přípravou na vyučování a vstupem do základních a mateřských škol, s podporou rodičů ve výchově dětí

b)    doprovázíme rodiče do škol, na úřady, k lékařům a do jiných služeb, poskytujeme informace o dalších službách

c)    předcházíme umístění nebo pomáháme při návratu dítěte z ústavní výchovy, podporujeme rozvoj rodičovských dovedností

d)    řešíme problémy s bydlením, nezaměstnaností, financí a vyřizováním sociálních dávek,

pomáháme při kontaktu s rodinou a informujeme o možnostech zabránění sociálního vyloučení

PRINCIPY POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY:

Bezpečí: pracovníci dbají na vytvoření klidného a neutrálního prostředí, kde by se uživatel cítil bezpečně a mohl nerušeně hovořit o své tíživé situaci.

Diskrétnost: zařízení získává jen ty údaje, které jsou nezbytné pro poskytování služby; ochrana soukromí.

Dobrovolnost: služba je dobrovolná a uživatel může od jejího poskytování kdykoliv odstoupit.

Individuální přístup: hledáme řešení podle konkrétní situace rodiny, respektujeme jedinečnosti každé rodiny i jejích jednotlivých členů.

Respekt: pracovník vždy respektuje uživatele a jeho rozhodnutí.

Rovnost: na poskytování služby mají nárok všichni bez rozdílu pohlaví, rasy, národnosti, etnické příslušnosti, sociálního postavení, víry a náboženství, či sexuální orientace.

Nezávislost: naše práce směřuje k tomu, aby nás rodina co nejdříve už nepotřebovala a vše potřebné zvládala bez naší pomoci sama.