Co děláme » Azylový dům pro ženy a matky s dětmi » Charakteristika služby

Poslání zařízení

"Azylový dům v Domově sv. Josefa poskytuje ženám a matkám s dětmi v nepříznivé situaci, spojené s nevhodným bydlením nebo jeho ztrátou, krátkodobé ubytování a podporu směřující k samostatnému životu a zajištění potřeb dítěte.

Cíle služby

Cílem služby je:

• poskytnout uživatelům na přechodnou dobu ubytování a pomoci jim tak překonat nepříznivou sociální situaci
  • podpora řešení nepříznivé sociální situace, sociálního začlenění uživatelů a jejich soběstačnosti tak, aby byli schopni sami řešit své problémy, využívat běžné zdroje společnosti a vést samostatný, plnohodnotný život v běžné společnosti

Poskytované služby

Uživatelům jsou za účely dosahování cílů služby poskytovány tyto základní služby:

• poskytnutí ubytování a podmínek pro osobní hygienu
  • pomoc při zajištění stravy: poskytnutí podmínek pro samostatnou přípravu stravy
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí
  • základní sociální poradenství

Dalšími poskytovanými službami jsou:

• psychologické poradenství
  • metoda VTI
  • výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti

Cílová skupina

AD pro ženy a matky s dětmiv Domově sv.Josefa:  ženy a matky starší 18 let s dětmi do 18 let  z Roudnice n/L , příslušných spádových oblastí a z Ústeckého kraje, v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení a které nejsou schopny řešit tuto nepříznivou sociální situaci vlastními silami, ani za pomoci svého okolí. Cílovou skupinou jsou dále takové osoby, které nemají za využívání služby z minulosti nedoplatek, který bez domluvy s ředitelkou organizace nesplácí, a se kterými nemají pracovníci charity nepřekonatelnou negativní zkušenost (agresivní uživatelé), a které při jednání o poskytnutí služby nevykazují agresivitu. Hradí-li si tyto osoby poplatky za poskytované služby z příjmu z výdělečně činnosti, musí se jednat o legální pracovní poměr. V případě volné kapacity lze poskytovat službu také osobám z celé ČR a osobám, uvedeným v § 4 zákona 108/2006 Sb. o sociálních službách.

Hodnoty a principy

Služby jsou poskytovány v souladu s právními normami České republiky a Evropské unie a na základě standardů služby. Pracovníci charity se při práci s uživateli řídí hodnotami a principy, které jsou vyjádřené v etickém kodexu pracovníků charity, služby jsou dále poskytovány v souladu s etickým kodexem sociálních pracovníků.
Základními hodnotami služby je zejména respekt k jedinečnosti uživatelů, nediskriminující přístup, ochrana důstojnosti a práv uživatelů, respektování volby uživatelů, jejich aktivizace a individualizace jejich podpory, podpora k samostatnosti a podpora zájmů dítěte. Při podpoře řešení dílčích problému uživatelů zohledňuje jejich celkovou situaci, spolupracuje s dalšími institucemi a organizacemi a nabídku služeb plánuje v souladu s aktuálními potřebami uživatelů a jejich požadavky.